Logo

Изложба „Плакати YU филма“ на Савском шеталишту

Blog

Изложба „Плакати YU филма“ отворена је данас на Савском шеталишту на Калемегдану.

На 42 изложбена паноа приказани су плакати најзначајнијих филмова југословенског опуса, од првог југословенског играног филма Вјекослава Афрића „Славица“, преко филмова Соје Јовановић („Орлови рано лете“, „Поп Ћира и поп Спира“, „Пут око света“), Жике Митровића („Марш на Дрину“, „Протестни албум“), Вељка Булајића, Рајка Грлића, Лордана Зафрановића, Желимира Жилника, Душана Макавејева, Горана Паскаљевића, Александра Ђорђевића, Срђана Карановића, Горана Марковића и многих других.

Аутори изложби су др Мирко Пековић, музејски саветник, научни сарадник Војног музеја и Оливера Вучковић, историчар, руководилац Службе за програмску делатност ЈП „Београдска тврђава“.

Посетиоци Београдске тврђаве биће у прилици да се упознају са историјом развоја југословенског филма и најзначајнијим делима, као и са вредношћу филма као историјског документа, кроз представљање некадашњег филмског рекламног материјала.

Изложбу је реализовало ЈП „Београдска тврђава“, у сарадњи са Војним музејом и Југословенском кинотеком, а на Савском шеталишту на Калемегдану моћи ће да се погледа до краја марта 2017. Године.