Logo

Туристичке табле на Београдској тврђави

Blog

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, главни урбаниста Града Београда Милутин Фолић и директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић представили су данас пројекат обележавања објеката, захваљујући којем су на Београдској тврђави постављене табле које описују споменике и објекте на простору целог комплекса.

Министар Љајић подсетио је да је Београдска тврђава најпосећенија туристичка дестинација у граду и прецизирао да га годишње обиђе око 770.000 страних туриста.

– Због тога заједно са градом настојимо да обогатимо туристичку понуду. Отуда и постављање табли на тврђави са информацијама о историји и значају овдашњих објеката. Циљ је да Београд наредне године посети милион туриста јер је приметан тренд раста, а тренутна статистика показује да су чак 81 одсто страни туристи – казао је Љајић.

Петар Андријашевић прецизирао је да су све нове табле на Тврђави двојезичне, на српском и енглеском, а три табле, које описују просторне целине, садрже и Брајево писмо. Он је захвалио министарству јер је препознало вредност и значај пројекта. Како је нагласио, ово је само један у низу планираних пројеката за Београдску тврђаву, а следеће године предвиђено је и постављање туристичке сигнализације која ће олакшати сналажење на њеном простору.

Градски урбаниста Милутин Фолић подсетио је да су летос поправљене стазе на Калемегдану, те да предстоји и постављање боље расвете.

– Расвета је већ набављена, урађене су пробе, те се очекује да у наредних неколико недеља први елементи буду и постављени. Све главне позиције на Београдској тврђави биће осветљеније, као и зидине према граду. Захваљујући томе, Калемегдан ће постати и ноћна туристичка дестинација – рекао је Фолић.