Logo

Промоција пројекта обележавања објеката на Београдској тврђави

Blog

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, главни урбаниста Града Београда Милутин Фолић и директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић представиће сутра, у среду, 7. децембра у 12 часова, пројекат обележавања објеката захваљујући којем су на Београдској тврђави постављене табле које описују споменике и објекте на простору целог комплекса. У шетњу ће се кренути од табле са Брајевим писмом на улазу у парк Калемегдан (улаз из Кнез Михаилове улице), а изјаве за новинаре предвиђене су око 12.15 часова код Сахат капије на Горњем граду.

Постављене су 44 табле, од којих четири велике описују по једну целину Комплекса (парк Калемегдан, Горњи град, Доњи град и Мали Калемегдан), 15 хоризонталних табли односе се на два или више споменика, док се 25 вертикалних табли односе на појединачне споменике или објекте.

Све табле су израђене од челичне конструкције, једноставне форме, са бетонским темељем. На свим таблама, текст је на српском и енглеском језику, а велике табле које описују целине Београдске тврђаве израђене су и на Брајевом писму и уједно су прве табле на простору Београдске тврђаве прилагођене слепим и слабовидим особама.

Пројекат је израђен с циљем обогаћивања туристичке понуде, боље посећености објеката и ширења знања о богатој историји и значају Београдске тврђаве и града Београда, а средства за реализацију обезбедило је Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и ЈП „Београдска тврђава“.