Logo

Изложба „Дунав – уметник, путник и сведок“ у ЕП у Бриселу

Blog

У седишту Европског парламента (ЕП) у Бриселу у уторак,15. новембра отворена је изложба „Дунав – уметник, путник и сведок“, која приказује тврђаве у Србији на приобаљу Дунава, а изложбу је отворила министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Свечаном отварању присуствовали су потпредседник ЕП Антонио Тајани, шеф делегације ЕП за Србију Едуард Кукан, заменик неформалне групе Пријатељи Србије у ЕП Франц Богович и други посланици ЕП, представници ЕУ институција и држава чланица. Домаћин изложбе је испред ЕП посланик Андор Дели.

На изложби „Дунав – уметник, путник и сведок“ представљено је седам тврђава у Србији, чије материјално стање архитектуре, поступци ревитализације и доступност могу бити занимљиви различитим циљним групама, као потенцијалним посетиоцима Србије.

Приказани основни подаци и општа слика о пет споменика културе – тврђава на Дунаву: Бач, Петроварадин, Смедерево, Рам и Кладово (Фетислам), као и детаљнији приказ Београдске и Голубачке тврђаве, у којима је поступак ревитализације обављен у већем обиму и које имају значајну функцију у развоју туризма наше земље.

Тим аутора Јавног предузећа „Београдска тврђава“ овом поставком прича причу о Дунаву кроз три сегмента, који се међусобно преплићу и допуњавају. Дунав – путник и уметник приказује приче путописца Француза Ђедона Огиста Ланслоа, који је, пловећи Дунавом, речју и сликом представио подунавске градове Србије 19. века. Дунав – сведок говори о постојању, разарању и поновном ницању тврђава у Србији. Тврђаве су градили како српски, тако и угарски и турски владари, а најмонументалније тврђаве подигнуте су управо на обалама Дунава и сматрају се најзначајнијим европским споменицима војне архитектуре.

Изложба, коју je реализовалo ЈП „Београдска тврђава“ била је приказана и у Културном центру Србије у Паризу у јуну прошле године, а затим у Београду (2015) и Бачу (2016), у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.

У Бриселу је постављена захваљујући ангажовању и сарадњи ЈП „Београдска тврђава“, Министарства спољних послова Републике Србије и Сталне мисије Републике Србије при Европској унији, уз подршку Привредне коморе Србије и Туристичке организације Србије.

img_6501

img_6512

img_6517

img_6542

img_6543

img_6547

img_6556

img_6557