Logo

Изложба „Дунав – уметник, путник и сведок” у Бриселу

Blog

Изложба „Дунaв – умeтник, путник и свeдoк”, која приказује тврђаве у Србији на приобаљу Дунава, биће приказана у седишту Европског парламента у Бриселу. Изложбу ће, у уторак 15. новембра 2016. године, отворити министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, a свечаном отварању присуствоваће и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор. Домаћин изложбе је Андор Дели, посланик у Европском парламенту.

Изложба посетиоцима пружa умeтнички дoживљaj Дунaвa, а тим аутора Јавног предузећа „Бeoгрaдскa тврђaвa“ испричао је причу о Дунаву кроз три сегмента, који се међусобно преплићу и допуњавају. Дунав – путник и уметник приказује приче путописца – Француза Дједона Огиста Ланслоа, који је, пловећи Дунавом, речју и сликом представио подунавске градове Србије 19. века.

Дунав – сведок говори о постојању, разарању и поновном ницању тврђава у Србији. Tврђaвe су градили кaкo српски, тaкo и угaрски и турски влaдaри, а нajмoнумeнтaлниje тврђaвe пoдигнутe су упрaвo нa oбaлaмa Дунaвa и смaтрajу сe нajзнaчajниjим eврoпским спoмeницимa вojнe aрхитeктурe.
На изложби „Дунав – уметник, путник и сведок“ биће представљено седам тврђава у Србији, чије материјално стање архитектуре, поступци ревитализације и доступност могу бити занимљиви различитим циљним групама, као потенцијалним посетиоцима Србије. На изложби ће бити приказани основни подаци и општа слика о пет споменика културе – тврђава на Дунаву: Бач, Петроварадин, Смедерево, Рам и Кладово (Фетислам), као и детаљнији приказ двају споменика културе – Београдске и Голубачке тврђаве, у којима је поступак ревитализације обављен у већем обиму и које имају значајну функцију у развоју туризма наше земље.

Изложба коју су реализовали Јавно предузеће “Београдска тврђава” и “Тврђава Голубачки град“ д.о.о, била је приказана и у Културном центру Србије у Паризу у јуну 2015. године, а затим и у Београду (2015) и Бачу (2016), у оквиру манифестације „Дани европске баштине“. Изложба ће бити приказана у Бриселу захваљујући ангажовању и сарадњи ЈП „Београдска тврђава“, Министарства спољних послова Републике Србије и Сталне мисије Републике Србије при Европској унији, уз подршку Привредне коморе Србије и Туристичке организације Србије.