Logo

Спасилачке мисије Италије на Медитерану

Blog

Поводом Дана оружаних снага Италије, који се прославља 4. новембра, Амбасада Италије у Београду и Италијански институт за културу, у сарадњи са Градом Београдом и ЈП „Београдска тврђава“, представљају изложбу „Спасилачке мисије Италије на Медитерану“, италијанског фотографа Кристијана Мантуана. Изложба се одржава од 4. до 18. новембра у Алеји хероја на Калемегдану.

Шеснаест фотографија које говоре о једној од безброј операција које италијанска морнарица и Финансијска полиција свакодневно спроводе у Средоземном мору: примећен је брод са стотинак миграната на отприлике 120 миља јужно од Лампедузе, мање од 20 миља од либијске луке Звара. Фрегата италијанске морнарице започиње операцију спасавања и превози мигранте до патролног брода Финансијске полиције, где их они потом пребацују и обављају прве лекарске прегледе. Деведесет два мигранта, из Гане и Нигерије, седе на војном броду и чекају да их пребаце на обалу: ово је последња етапа њиховог путовања у Европу.

Ова изложба је омаж свим мушкарцима и женама у униформи, који сваког дана, у Италији и у иностранству, служе како би заштитили своју земљу и допринели међународном миру и безбедности у кризним подручјима света. Они обављају своју дужност водећи се увек духом солидарности. У Либану италијански и српски војници заједно учествују у мировној мисији Уједињених нација Унифил.

Свечано отварање изложбе је у петак, 4. новембра, у 12.00 часова у Алеји хероја на Калемегдану.