Logo

„Римски накит у Београду“

Blog

Изложба „Римски накит у Београду“, коју су заједно реализовали ЈП „Београдска тврђава“ и Музеј града Београда, отворена је 6. октобра у парку Калемегдан, на платоу код гробнице народних хероја.

На 30 паноа, на изложби је представљен део материјалне културе грађана Сингидунума, као важног преносиоца знања о животу наших предака.

Изложба је део ширег пројекта Музеја града Београда „Богатство античког света“, кроз који се публици представља једна од најзначајних колекција – збирка коју чини накит од племенитих метала и драгог камења из римског античког периода. Скупоцени накит представља одраз материјалне културе који живописно говори о трговачким везама, занатству, уметничким тежњама и моди времена у коме је настао.

Изложбу су реализовали ЈП „Београдска тврђава“ и Музеј града Београда, захваљујући средствима Секретаријата за културу града Београда, као део манифестације „Дани европске баштине“. Аутори изложбе су Милорад Игњатовић и Славица Крунић из Музеја града Београда.

Изложбу је отворила заменица председника Скупштине Андреа Радуловић, а на свечаном отварању говорили су и директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић, заменик директора Музеја града Дарко Ћирић и ауторка Славица Крунић.