Logo

Изложба „На палуби брода… на обали реке“

Blog

У оквиру „Дана европске баштине“, на Савском шеталишту на Калемегдану отворена је изложба „На палуби брода… на обали реке“. Изложбу су отворили градски секретар за културу Ивона Јевтић, директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић и аутор изложбе др Ђорђе Костић.

На 24 паноа приказани су водичи по Дунаву намењени путницима, објављивани од стране Дунавског паробродског друштва од средине тридесетих година 19. века. У водичима који су, са кратким прекидима, издавани до Другог светског рата, описана су путовања реком, уз текстове о насељима на обалама, природним лепотама и културно-историјским споменицима. Изложба је употпуњена географским картама, сликама бродова који су саобраћали од 1829. до 1914. године, редовима пловидбе, плакатима друштва, огласима штампаним по новинама, јеловницима са бродова…

„На обалама Дунава „нижу се перла до перле”: насеља, стара утврђења, духовна средишта, природне лепоте, многобројне етничке заједнице; смењују се места сукоба и места мира, преплићу се прошлост и садашњост“ (др Ђорђе С. Костић, аутор; из текста изложбе)

Изложбу је реализовало Јавно предузеће „Београдска тврђава“, захваљујући средствима Секретаријата за културу града Београда.