Logo

Фестивал европске студентске анимације – ФЕСА 2016

Blog

Пету годину за редом, у организацији Јавног предузећа „Београдска тврђава“, у Великом барутном магацину на Доњем граду, 27. и 28. августа 2016. године биће одржан Фестивал европске студентске анимације – ФЕСА 2016. Уметнички директор Фестивала је Растко Ћирић, професор анимације на Факултету примењених уметности и проректор Универзитета уметности у Београду.

Овогодишња тема такмичења је „Свемир (око нас и у нама)“.

На конкурс је пристигло 67 студентских анимираних филмова из 12 европских земаља (Француска, Италија, Немачка, Мађарска, Чешка, Словенија, Данска, Холандија, Ирска, Швајцарска, Португалија и Србија), од чега је селекциона комисија (Вукан Ћирић, Драгана Купрешанин и Уна Исаиловић) изабрала 26 филмова за два такмичарска програма.
Због изузетног квалитета приспелих филмова, селекциона комисија је одлучила да у оквиру овогодишњег фестивала прикаже и два информативна програма (панораме) са још 22 филма, те ће се у званичном програму ФЕСЕ 2016. наћи укупно 48 филмова.

Осим главног, Фестивал ће имати и три пратећа програма, од којих ће део бити организован и на Факултету примењених уметности у Београду.

Фестивал је такмичарског карактера, а осим награде за најбољи анимирани филм, биће додељена и награда за најбољу анимацијску технику, као и специјалне дипломе за сваку од пет категорија (категорија А – филмови до 5 минута; категорија Б – филмови од 5 до 30 минута), категија Ц – експериментални анимирани филм, категорија Д – рекламни филм или музички спот, категорија Е – филм за децу)

У оквиру фестивала додељује се и награда САЕ института Београд која се састоји од тромесечног курса компјутерске анимације, за студенте који живе у Београду.

Циљ Фестивала је промоција уметности анимације европских земаља, међународна сарадња и размена искустава, као и стварање услова који ће омогућити младим генерацијама да изнађу нове концепте и технике.