Logo

Изложба Александра Зарића (26. јул – 14. август)

Blog

Изложба Александра Зарића „Дневник – асоцијације и реконструкције“ биће отворена у уторак, 26. јула 2016. године у 19.00 часова у Галерији Београдске тврђаве у Унутрашњој Стамбол капији. Поставку чини девет цртежа изведених туш техником.

„Цртежи из серије „Дневник…“ су имагинарне реконструкције лица људи, жртава Холокауста који су изгубили животе у периоду рата од 1941. до 1944. године. Кроз непостојећа лица којима је дат карактер представљено је вођење дијалога о једном времену које ће остати упамћено као време насиља. Ако портрет дефинишемо као „приказивање индивидуалног изгледа одређеног човека“, онда акварели нису портрети. Препознатљива је форма главе и наговештај лица, али је то лице лишено карактера и сведе¬но на емоцију. Главе су обезличене, „индивидуални изглед“ престаје да постоји, али такве, без идентитета, оне бивају хуманизованије и хуманије. Човек постаје метафора“.
(Александар Зарић)

Галерија Београдске тврђаве отворена је свакодневно од 11.00 до 19.00 часова, а улаз је слободан.

Изложба се може погледати до 14. августа 2016. године.


АЛЕКСАНДАР ЗАРИЋ

Рођен у Београду 1970. Дипломирао 1997. године на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду, одсек Примењена графика, атеље Графика и књига. Постдипломске студије завршио 2003. године. на истом факултету. Члан УЛУС-а од 1998. године. Доцент је на предмету Цртање и сликање на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Имао је велики број самосталних изложби и учествовао на многим групним изложбама у земљи и свету. Добитних је више награда.