Logo

Обележeно 560 година Битке за Београд

Blog

Члан Градског већа Слободан Шолевић и амбасадор Мађарске Атила Пинтер, у петак, 22. јула положили су данас венце на спомен-обележје на Калемегдану поводом 560. годишњице Битке за Београд. Како је у изјави за Беоинфо истакао Шолевић, ова битка, коју је предводио Сибињанин Јанко, значила је велику победу хришћана над турском војском.

– Имала је значаја и у смислу даљег супротстављања отоманској офанзиви јер је обезбедила мир у наредних седамдесет година на југоисточној граници Угарске. Битка је сврстана у славну историју Београда – рекао је Шолевић.

Град Београд обележава све важне датуме јер је то начин да се не заборави колико смо скупо плаћали своју слободу и колико нам је стало до тога да је одбранимо, навео је Шолевић.
Атила Пинтер је нагласио да данашњи датум много значи за мађарско-српско пријатељство и да он умногоме повезује два народа.

– Заједно смо се борили против једног непријатеља и победили смо. Текст на споменику исписан је и на мађарском и на српском и то много говори о заједништву два народа – рекао је Пинтер.
Венце и цвеће положили су и представници Мађарског националног савета, Савеза војвођанских Мађара, локалних самоуправа и удружења.