Logo

Српски и кинески председник на Београдској тврђави

Blog

Београд, 17. јун 2016. године – Током шетње Калемегданом, кинески председник Си Ђинпинг показао је велико интересовање за историју Београда и Србије, али је и показао импресивно знање о нашој земљи, а највише га је одушевио поглед на ушће Саве у Дунав, рекао је Танјугу Реља Сератлић из Београдске тврђаве, који је пратио делегације током посете Калемегдану.

„То је била неформална, опуштена, пријатељска посета, где је председник Кине показао интересовање за историју Београда и Србије, коју смо му заједнички председник Томислав Николић и ја појаснили“, рекао је Сератлић.

Он је рекао да је кинеског председника све занимало, од досељавања наших племена, развоја града, ратова, али је истакао да је Си показао „импресивно“ знање о Србији, те да се одушевио погледом на ушће.

„Био је фасциниран и историјом града и нашег народа“, рекао је Сератлић.

Додао је и да се председник Николић потрудио да угођај буде још већи и дао кинеском колеги много информација о Београду.

„Све га је занимало, и оно што је историја и географија, све време је постављао питања, није само протоколарно слушао шта имам да кажем“, утисак је Сератлића.

Како је објаснио, причу је почео тиме да је Београд један од најстариих градова у Европи, са више од 2.000 година дугом историјом.

„Кинески председник је стекао одређено поштовање према месту на ком се налази и схватио је да имамо премало времена за тако дугу историју“, рекао је Сератлић.

Председници Кине и Србије прошетали су поподне Калемегданом, у друштву супруга, чланова делегација и новинарских екипа.

Председник Кине је допутовао данас у тродневну посету Србији, а после дочека на београдском аеродрому, два председника су положили венце на споменик погинулим службеницима амбасаде Кине у НАТО бомбардовању и положили камен темељац за Кинески културни центар на тој локацији.

Том приликом је откривен споменик Конфучију и табла новоименоване Конфучијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине.

Извор: Танјуг