Logo

Ноћ музеја на Београдској тврђави

Blog

субота, 21. мај од 17 до 22 часа

Римски бунар

Ноћ. Треперим. Осећам.

На овој поставци представићемо вам светлосну инсталацију која истражује повезаност емоција, боја и простора.
Прилагођена специфичном амбијенту, креација Јелене Николић реагује на покрет, додир и присуство посетилаца, а ваше емоције везује за одређен колорит.
Придружите се у овој треперавој причи и сазнајте којих су боја ваша осећања.

Стамбол капија

Путовање у средњи век

Да ли сте некада пожелели да искусите како је бити витез и колико је удобна хаљина дворске даме?
Осетите дух прошлих времена, завирите у средњи век и обуците неки од наших костима! Изложба средњевековне одеће, мачева, шлемова и буздована вас можда неће вратити у прошлост, али ће, макар на кратко, прошлост довести право пред наша врата, тачније, пред Стамбол капију.

Студентска радионица и изложба

Студенти Академије лепих уметности у Београду и уметница Јелена Блечић упутиће вас у тајне сликарског заната и отворити нова поглавља о цртачкој вештини.
Учествујте у креативној радионици и уз кичицу и оловку пробудите уметника у себи – и то у сред ноћи!

Одбранимо старе занате – коваче, ткаче и опанчаре
У Радионици испред Стамбол капије научићете основе ковачког, ткачког и опанчарског заната, вештина које полако одлазе у историју, али које се и даље не предају.
Уколико се слажете са нама да ова знања имају велике потенцијале да се развију и мењају у складу са савременим потребама и трендовима, позивамо вас да нам се придружите и да заједно станемо у одбрану старих заната!

Војни бункер

Негде између

Питате се шта се дешавало са Југословенском народном армијом (ЈНА) након Другог светског рата?
Уколико вас копка ко је и како кројио историју у овим бурним временима, на посебној интерактивној инсталацији која приказује Београдску тврђаву у периоду од 1945. до 1955. године завирићете у историјске лагуме и открити велике истине које су дуго времена представљале добро чуване војне тајне.

Велики барутни магацин

Пут једног жртвеника

Београдска тврђава и ове године отвара капије и открива своје тајне!
Сазнајте како је текао пут једног жртвеника из давног трећег века, од 1927. године када је откривен, и који је пут прешао да би поново био враћен у Велики барутни магацин.
У стилу најузбудљивијих романа, уз Александра Севера и праве романтичне сторије, историја нам испреда причу о жртви за идеале, искреним веровањима и љубавним страдањима.
Првих десеторо посетилаца добиће и нови број Политиког забавника, у којем ће бити објављена ова необична прича. Политикин забавник и ЈП „Београдска тврђава“ поклањаће посетиоцима и старе бројеве овог едукативног и забавног часописа, који је ове године прославио 77. рођендан

Структурална ДЕ-конструкција
– Радионица и изложба која обликује текстил и шири границе –

Четири уметнице шире границе и не шију препреке, већ се према текстилу односе са много креативности!
Уз материјале као средство за реализацију идеја и особених уметничких креација, младе даме уз помоћ нити, влакна, боје и видеа граде просторне целине у којима реализују изузетне композиције, а вас позивају да им се придружите у радионици и савладате део вештине обликовања текстила.

Парк Калемегдан (код фонтане Борба)

У сарадњи са Соколским друштвом, све заљубљенике у плес, очекују латино и класични плесови, са инструкторима. Програм почиње у 17 часова и траје до 21h.