Logo

Одржан Витез фест 2016.

Blog

Фото: Гала Милошевић

Витешки спектакл „Витез фест“ одржан је на велики хришћански празник – Врбицу (Лазареву суботу) и Цвети, 23. и 24. априла на Београдској тврђави.

Отварајући фестивал, директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић захвалио је организаторима – Краљевском реду витезова „што нас још једном враћају у Београд Деспота Стефана Лазаревића и оживљавају време средњовековног витештва“.

Он је напоменуо да је Витез фест је постао манифестација која се са нестрљењем ишчекује у Београду.

Програм је почео дефилеом учесника од Кнез Михаилове до Београдске тврђаве, где је посетиоце дочекао оркестар Станислав Бинички.

На Доњем граду, у оквиру „Витез спорт“ програма, организован је баскет турнир на трави за децу – у организацији Бате Ђорђевића), представљени дечји карате клубови, спортске секције Свете Србије, домаћи и страни витешки клубови, соколари, стреличари… На Доњем граду деца су уживала и у „Змајада“, а представници батаљона војне полиције специјалне намене Кобре одржали су показне вежбе.

У непосредној близини, у Кули Небојша у оквиру секције „Витез Кула“, организована су предавања о средњовековном Београду, дешифровању српског језика и многом другим темама.

На Горњем граду у оквиру секција „Витез град“ и „Витез сцена“ одржан је се богат културно-уметнички програм као и многобројне радионице, намењене пре свега најмлађим посетиоцима.

У оквиру музичко-сценског програма, нaступили су: Аца Селтик, хор „Бистрик“ Биље Крстић, Мадам Пијано, хор „Србски православни појци“, КУД Коло и Лола, Војни оркестар Станислав Бинички , глумац Предраг Васић, оперска певачица Верица Пејић, балетски студио „Копелија“, глумица Рада Ђурићин, глумац Гојко Шантић, оперска дива Тања Андријић и руски хор „Росе“.

У оквиру секције „Витез Академија“ одржане су пројекције филмова у Југословенској кинотеци, а представили су се и Музеј Николе Тесле, Етнографски музеј, Музеј СПЦ-а, Војни музеј…