Logo

„Зaнат – љубав која траје“ у Стамбол капији

Blog

Национална асоцијација за старе и уметничке занате и домаћу радиност „Наше руке“ и Јавно предузеће „Београдска тврђава“ организоваће низ бесплатних презентација старих заната од 20. априла до почетка октобра, у Стамбол капији на Горњем граду Београдске тврђаве.

Промоција програма „Занат – љубав која траје“ биће одржана у среду, 20. априла у 11 часова, а програм ће отворити секретар за привреду града Београда Тијана Маљковић и директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Анријашевић.

У Стамбол капији на Београдској тврђави окупљаће се мајстори готово изумрлих заната, који ће своје вештине презентовати посетиоцима од 11 до 19 часова, од четвртка до недеље. Мајстори различитих профила радиће на предметима за свакодневну употребу, али и на онима који имају уметничку вредност.

Посeтиоцима Београдске тврђаве доживљај ће употпунити и средњовековни костими изложени у Стамбол капији, које ће посетиоци моћи да пробају и да се сликају у њима.

На отварању (20. априла) биће одржане презентације ткања на разбоју, калиграфије, пустовања вуне и опанчарства. У даљем програму, посетиоци ће се упознати и са корпарством, воскарством, грнчаријом, мозаиком, везом, ковачким и дуборезачким занатом.

Циљ презентација старозанатских техника је очување и оживљавање старих заната, пружање подршке занатлијама да пласирају своје производе и обогаћивање туристичке понуде Београдске тврђаве и града Београда.

Програм реализују ЈП „Београдска тврђава“ и Национална асоцијација за старе и уметничке занате „Наше руке“, уз подршку Града Београда.