Logo

Споменик Победник је стабилан

Blog

Споменик Победник је стабилан и нема никакве бојазни да ће се он срушти, изјавила је директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић .
Она је, поводом писања поједних медија да се споменик накривио, поручила да грађани, а ни медии могу да буду мирни и не трене да брину.

„Са Победником се не дешава ништа, он је ту где јесте, нека грађани буду мирни „, рекла је Мићовић подсетивши да је то споменик културе, али и споменик града Београда.

Како је навела, 1996. године урађен је пројекат санације темеља Победника и том приликом експертска група статичара одлучила је да се споменик, на основу резултата тадашњег снимања о његовом хоризонталом и вертикалном кретању, стабилизује у накривљеном положају.

„То је експертска процена наших најпознатијих статичара у то доба и чим од 1996. године до данас споменик стоји такав какав је нема никаве бојазни да ће се он срушити“, казала је Мићовић новинарима.

Подсетивши да се на Победнику тренутно обављају радови на инвестиционом одржавању платоа око споменика, Завод за заштиту споменика културе града Београда затражио је и додатна мерења, односно елаборат о хоризонталом и вертикалном кретању споменика.

„Када будемо добили резултате тих мерења, уколико је потребно, обавиће се и додатни радови на Победнику. За сада немамо податке, очекујемно их у наредних десет до 15 дана и тада ћемо обавестити јавност шта ће бити даљи радови на споменику и да ли ће их уопште бити“, образложила је Мићовић.

Подсетивши да је Победник подигнут 1928. године, она је напоменула да се тада није знало на чему лежи његова темељна зона.

„Када су прва истраживања спроведена на ту тему, 1989. године, чињенице су потврдиле да се темељна зона Победника налази делимично на насипу, а делимично на средњовековном зиду“, рекла је Мићовић.

Како је објаснила временом је дошло до неравномерног слегања тла, због чега се Победник накривио још тада.