Logo

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

Blog

Отворени објекти на Београдској тврђави
Током трајања манифестације Дани европске баштине, на Београдској тврђави биће отворени објекти: Војни бункер на Горњем граду Београдске тврђаве, Кула Небојша, Римски бунар, Сахат кула, Велики барутни магацин, а у среду 23. септембра 2015. године улаз ће бити бесплатан за све посетиоце.

Радно време објеката је од 11 до 19 часова.


Изложба „Дунав – уметник, путник и сведок”

У оквиру Дана европске баштине у Великом барутном магацину биће постављена изложба фoтoгрaфиja и грaвирa пoд нaзивoм „Дунaв – умeтник, путник и свeдoк”, кoja посетиоцима пружa умeтнички дoживљaj Дунaвa и тврђaвa нa њeгoвoм приoбaљу, показујући притом стање ових културних добара, као и њихове потенцијалe.
Изложба је приказана у Српском културном центру у Паризу од 17. јуна до 25. јула 2015. године.

Спортске радионице за децу
ЈП „Београдска тврђава” у сарадњи са Спортско-рекреативним центром „Пионирски град” реализоваће традиционалне спортске радионице за децу: „Игре које смо играли” (скакање у џаку, прескакање конопца ) и „Нове спортске игре” (игре које су популарне у америчким летњим камповима GAGA BALL и CARPETBALL).
Место: испред Стамбол капије
Термин: 19. септембар, од 16.00 до 19.00 часова

Радионица и галерија старих заната
Радионица и галерија старих заната у Стамбол капији биће отворена за посетиоце од 19. до 30. септембра од 11 до 19 часова. У радионици старих заната изложени су старозанатски предмети и алати. Осим алата, у Галерији старих заната, посетиоци ће моћи да виде и изложбу средњовековних костима, који су коришћени током снимања филма „Iron Clad 2”.

Презентација ручно рађених графика
ЈП „Београдска тврђава” у сарадњи са Центром за ликовно образовање Шуматовачка, у Стамбол капији реализује презентацију ручно рађених графика на преносивој графичкој преси, у суботу и недељу, 19. и 20. септембра 2015. године, од 17.00 до 20.00 часова. Презентацију ће водити Јелена Дамњановић, мастер графике.

Ad hoc израда сувенира
Испред Радионице старих заната у Стамбол капији у суботу и недељу, 26. и 27. септембра 2015. године биће реализован програм ad hoc израде сувенира. Посетиоци ће бити у прилици да сами израде новчић деспота Стефана, помоћу отиска који је израђен на ручној машини. Посетилац уз помоћ чекића оставља отисак на „новчићу” и добија сувенир који је сам израдио.

Изложба студената ФПУ – Галерија Београдске тврђаве у Стамбол капији
Изложба радова студената ФПУ може се погледати од 18. до 28. септембра 2015. године, сваког дана од 11.00 до 19.00 часова.


Кула Небојша

Предавање “Заступљеност старих заната у народном градитељству у руралном простору Србије. Предавачи: Горан бабић. инж. архитектуре, Милан Панић и Саша Срећковић, етнолози.
Термин: 29. септембар 2015. године у 18 часова

Предавање са презентацијом о историјату пиварства у Београду; предавач – Ненад Лукић, аутор изложбе „Пиварство у Београду – БИП 1839-2013” (ручне пиваре, Бајлонијева пивара, Вајфертова прва парна пивара, БИП)
Термин: 1. октобар 2015. године у 18 часова