Logo

Промоција седам дунавских тврђава

Blog

Директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић присуствовао је састанку о заједничком туристичком пројекту седам тврђава које се налазе на обали Дунава кроз Србију.

Реч је културној рути под називом „Тврђаве на Дунаву”, а која би, осим Београдске тврђаве, укључила и тврђаве у Бачу, Петроварадину, Смедереву, Раму, Голупцу и трвђаву Фетислам. Туристичка рута иницирана је изложбом „Дунав – уметник, путник, сведок“ коју је ЈП „Београдска тврђава“ организовало у Културном центру Србије у Паризу, током јуна и јула месеца ове године.

Састанак је одржан у Скупштини Београда, у среду, 26. августа 2015. године, на иницијативу Секретаријата за привреду. Састанку су присуствовали представници свих седам тврђава и локалних самоуправа, како би цео туристички производ био промовисан већ током следеће године. Он би се састојао од обиласка свих седам дестинација водним и друмским саобраћајем, али и појединачно.

Секретарка за привреду града Београда Тијана Маљковић најавила је потписивање протокола о сарадњи током Дана европске баштине у септембру, када ће у Барутани на Београдској тврђави бити постављена изложба „Дунав – уметник, путник, сведок“. Протокол би био потписан са седам туристичких организација и локалних самоуправа где се налазе тврђаве, после чега ће се кренути у промоцију преко рецептивних туристичких агенција и страних сајмова туризма, а уз подршку Туристичке организације Србије и организација за промоцију Дунава.

Састанку су присуствовали и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Лучке капетаније, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства културе и информисања, Туристичке организације Београда, Туристичке организације Србије, Републичког завода за заштиту споменика културе, Сталне конференције градова и општина Србије, Привредне коморе Србије, Секретаријата за културу, Гордана Предић, заменица секретара и представници локалних самоуправa, пре свега oних које на својој територији имају тврђаве на Дунаву.