Logo

Конференција за новинаре – ФЕСА 2015.

Blog

Поводом четвртог међународног Фестивала европске студентске анимације (ФЕСА 2015), који се одржава у организацији Јавног предузећа „Београдска тврђава“, у среду, 26. августа 2015. године у 11.00 часова у Кули Небојша, биће одржана конференција за новинаре на којој ће бити представљен програм Фестивала, његови циљеви и значај, као и додатни садржај који ће током трајања Фестивала бити понуђен посетиоцима. На конференцији ће говорити арт директор Фестивала Растко Ћирић (редовни професор Факултета примењених уметности у Београду) и директор ЈП „Београдска тврђава“ Петар Андријашевић.

На конференцији ће бити приказан и прошлогодишњи победнички филм – „Симфонија бр.42“ (трајање: 10 минута), мађарске ауторке Реке Буци (Réka Bucsi), који је освојио бројне награде на великим међународним фестивалима (Берлин, Чикаго, Дрезден, Хамбург…), а Америчка филмска академија сврстала га је међу 10 најбољих анимираних филмова, чиме је био у конкуренцији за номинацију за најпрестижнију светску филмску награду Оскар 2014.

Новинарима ће бити представљен и промотивни материјал ФЕСА-е, као и овогодишњи каталог Фестивала.

ФЕСА, на којој ће бити приказани студенстки анимирани филмови из осам европских земаља (Мађарска, Словенија, Немачка, Чешка, Бугарска, Швајцарска, Хрватска и Србија) биће одржана у суботу и недељу, 29. и 30. августа 2015. године, у Великом барутном магацину на Доњем граду Београдске тврђаве.

Фестивал је такмичарског карактера, а осим награде за најбољи анимирани филм, биће додељена и награда за најбољу технику, као и специјалне дипломе за сваку од категорија.

Овогодишња тема су „Симболи“, у најширем смислу. На конкурс су пристигла 52 студентска анимирана филма, од чега је селекциони жири (Стевица Живков, режисер анимираних филмова, Марица Кисушић и Стеван Катанић, аутори анимираних филмова млађе генерације) изабрао 28 филмова за два такмичарска програма.

Фестивал је основан 2012. године од стране ЈП “Београдска тврђава”, под покровитељством Министарства културе Републике Србије. Фестивал је окренут ка младим генерацијама и има за циљ да промовише уметност анимације европских земаља.