Logo

ОТВАРА СЕ ВОЈНИ БУНКЕР НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ

Blog

Београд, 27. јул 2015. године – Војни бункер на Горњем граду Београдске тврђаве (код споменика Победник) ускоро ће бити отворен за посетиоце и доступан за свакодневно разгледање.

Бункер је грађен почетком 50-тих година 20. века, када је изграђено више стотина топовских, митраљеских и других бункера. О објекту који је данас у одговорности ЈП „Београдска тврђава“ за сада не постоје подаци о његовој изградњи, намени и одржавању. На степеницама које воде у унутрашњост објекта, уклесан је датум 10 (или 18) октобар 1953. године. Како је дошло до пада могућности агресије средином педесетих година, објекат никад није стављен у функцију за коју је пројектован.

Осим упознавања са унутрашњошћу објекта, посетиоци ће бити у прилици да виде и изложбу „Негде између“, која је наменски рађена за овај простор и приказује функционисање и активности ЈНА након Другог светског рата и у периоду хладног рата. Аутор изложбе је др Бојан Димитријевић, научни саветник Института за савременему историју.

Посебну атракцију представљаће интерактивна инсталација, која је саставни део изложбе и која приказује причу о Београдској тврђави као војном објекту у периоду од 1945. до 1955. године, када је сам објекат и настао. Инсталација се састоји од фотографија које су, уз помоћ посебног пројектора, приказане на карактеристичном зиду лучног облика и аудио нарације која се емитује са скривених звучника.

Инсталација ће бити постављена у једној од бочних просторија бункера, а оно што је чини посебном атрактивном јесте начин њеног покретања и прегледања фотографија: уз помоћ скривеног сензора и посебног дизајна и програмирања, посетиоци ће покретом руке који опонаша листање књиге или фото албума, активирати и прелиставати фотографије на зиду који се налази пред њима. Интерактивни дизајн поставке осмишљен је да изазове што веће интересовање посетилаца и истовремено испуни највише светске музеолошке и естетске стандарде. Инсталацију је израдио Кодек институт.

Војни бункер шести је по реду објекат који се отвара на Београдској тврђави и који ће посетиоцима бити доступан за разгледање сваког дана (и викендом) од 11.00 до 19.00 часова. Цена улазнице биће 100 динара, а за повлашћене категорије (студенти, ђаци, пензиoнери) – 50 динара.