Logo

КЗН поводом завршетка манифестација „Дани књиге“ и „Калемегдански сутони“

Београд, 3. јул 2015. године – Поводом завршетка манифестација „Дани књиге“ и „Калемегдански сутони“ у понедељак, 6. јуна 2015. године у 11.00 часова у Павиљону Цвијета Зузорић биће одржана конференција за новинаре на којој ће говорити организатори догађаја. О идеји, програму и ефектима манифестације, коју су по први пут заједно реализовали Јавно предузеће „Београдска тврђава“, Удружење професионалних издавача Србије (УПИС) и Музичка омладина Београда говориће Оливера Вучковић (ЈП „Београдска тврђава“), историчар Радина Вучетић, Зоран Хамовић (УПИС) и Гојко Божовић (УПИС).

Након конференције, биће приређен коктел.

У оквиру манифестације, од 21. јуна до 1. јула 2015. године у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић” на Калемегдану, одржано је пет књижевних вечери и четири концерта.

Калемегданским сутонима, које је Музичка омладина Београда 47. пут представила љубитељима музике, ове године придружио се и књижевни програм.
„Дани књиге“ замишљени су као обнављање сећања на 1927. годину када је књижевник Велимир Живојиновић Масука подстакао организовање сајма књига у Београду. Прва таква изложба књига и програм организовани су у Београду 1930. године, а Удружење пријатеља уметности „Цвијета Зузорић“ 1931. године организовало је прве „Дане књиге“ у Уметничком павиљону. „Дани књиге“ могу се сматрати првим званичним сајмом књига у Србији.
Обнављање манифестације је начин да се обнови и сећање на важан корпус нематеријалног српског наслеђа из области издаваштва и културе међуратног периода.