Logo

Дани књиге и музике на Калемегдану

Blog

Београд, 22. јун 2015. године – У Уметничком пављону Цвијета Зузорић на Калемегдан синоћ су свечано отворене две манифестације: Дани књиге и Калемегдански сутони, које по први пут заједно организују Јавно предузеће „Београдска тврђава“, Музичка омладина Београда и Удружење професионалних издавача Србије (УПИС).

Калемегданским сутонима, које Музичка омладина Београда 47. пут представља љубитељима музике, ове године се придружује и књижевни програм.

На првом концерту у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић представили су Академски хор „Обилић“, Академско културно уметничко друштво Универзитета у Београду „Бранко Крсмановић“, диригент Даринка Матић Маровић, солисти: Дејан Максимовић, тенор, првак београдске опере, Мирко Милановић, тенор, Иво Брковић, баритон, Дарко Манић, бас, Миљан Зековић, хармоника и инструментални састав хора „Обилић“.

Вечерас, 22. јуна у 19.30 часова наступиће Наташа Тасић Кнежевић (сопран) и Александар Кнежевић (клавир) на концерту „И романска и соло песма“. У среду, 23. јуна од 19.30 часова публику очекује прво књижевно вече у оквиру манифестације, на којем ће бити представљен роман Филипа Пота „Портнојев синдром“ (Paideia). О раману ће говорити књижевница Сања Домазет и директор Издавачке куће Paideia Петар Живадиновић.

Концерти и књижевне вечери настављају се до 1. јула.

Манифестација „Дани књиге“ замишљена је као обнављање сећања на 1927. годину када је књижевник Велимир Живојиновић Масука подстакао организовање сајма књига у Београду. Прва таква изложба књига и програм организовани су у Београду 1930. године, а Удружење пријатеља уметности „Цвијета Зузорић“ 1931. године организовало је прве „Дане књиге“ у Уметничком павиљону. „Дани књиге“ могу се сматрати првим званичним сајмом књига у Србији.

Обнављање манифестације је начин да се обнови и сећање на важан корпус нематеријалног српског наслеђа из области издаваштва и културе међуратног периода.