Logo

Средњовековне справе за мучење

Blog

Казамати Војног музеја, Београдска тврђава
Радно време: 11.00 – 19.00 часова (сваког дана)
Цена: 300 динара
Студенти, ђаци, пензионери: 250 динара

У Казаматима Војног музеја на Београдској тврђави отворена је јединствена изложба средњовековних справа за мучење.

Више од 60 справа и мрачне просторије казамата посетиоцима ће пружити верну слику о тамној страни европске историје. Нирнбершка (гвоздена) девица, столица за ислеђивање, разапињач, само су део инструмената који сведоче о грубости и безосећајности мрачног доба.

Осим справа које су својом применом доводиле до тешких телесних повреда, па и смрти, на изложби су приказане и справе којима су кажњавани ситнији преступници, а које су осуђенике извргавале руглу и осуди јавности и служиле за морално понижење (попут маски срама и покајничких хаљина). У мрачном делу људске историје, ове справе биле су признате законом и широм Европе коришћене током судског процеса (за добијање признања) и самог кажњавања преступника.

Уз сваку од справа налазе се илустрације и описи, који ће посетиоце упознати са начином на који су оне коришћене и периодом у ком се настале.

Изложба проучава феномен тортуре у европској цивилизацији у средњем веку, али и у каснијем раздобљу и разматра суровост на коју су људи спремни „у име правде“. Након великог успеха широм Европе, ово је први пут да ова јединствена изложба гостује у Србији.