Logo

Изложба литографија Дање Текић

Blog

Изложба литографија Дање Текић биће отворена у уторак, 10. марта 2015. године у 18.00 часова у Галерији Београдске тврђаве у Унутрашњој Стамбол капији.

Серија ових литографија на кинеском папиру настала је током 2014. године, као прокукт истраживања самог процеса штампе. Визуелна представа ових литографија садржи различите степене сажимања који произилазе из могућности приказивања и виђења, односно из чињенице да уметност не репродукује реалне објекте и просторне односе, већ настаје из облика који су сами уметност. Ниједан представљени графички лист није достигао свој ,,коначни“, ,,завршени“ облик већ је заустављен у процесу сопственог настајања.

Галерија Београдске тврђаве отворена је свакодневно од 10.00 до 17.00 часова, а улаз је слободан.

Изложба се може погледати до 29. марта 2014. године.

Дања Текић
Рођена 1989. Београд. Завршила основне и мастер академске студије Факултета ликовних уметности у Београду, на графичком одсеку. Тренутно на докторским студијама на истом факултету. Током 2012/13. године била је ангажована као демонстратор на предмету Литографија на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности.

До сада је приредила три самосталне изложбе (Галерија Графичког колектива у Београду, Галерија Удружења ликовних и примењених уметника Краљево и Велика галерија Дома културе Студентски град у Београду) и учествовала на великом броју групних изложби у земљи и иностранству.

Добитница је награде Марко Крсмановић – за иновативни приступ графици (2012) ФЛУ, као и Награде Факултета ликовних уметности за графику (2011).

Члан је УЛУС-а од 2014. године.