Logo

Почиње излагачка сезона у Галерији Београдске тврђаве

Blog

Београд, 23. фебруар 2015. године – Изложбом студената Факултета примењених уметности у Београду, у уторак 24. фебруара у 13.00 часова почеће излагачка сезона у Галерији Београдске тврђаве у Стамбол капији.

Истовремено, биће потписан Протокол о сарадњи Јавног предузећа „Београдска тврђава“ и Факултета примењених уметности у Београду, чији ће студенти излагати на укупно четири изложбе у Стамбол капији током 2015. године. Захваљујући сарадњи, током године биће организоване и међународне радионице студената у простору Куле Небојша.

На првој изложби представиће се 17 студената друге и треће године одсека: Примењено сликарство, Конзервација и рестаурација слика и уметничких дела на папиру и Сценографија. Изложба се може погледати до 5. марта 2015. године, а радно време Галерије је од 10.00 до 17.00 часова. Улаз је бесплатан.

Конкурс за излагање у Галерији Београдске тврђаве завршен је 17. фебруара, а Уметнички савет (Оливера Вукотић, Весна Кнежевић и Милош Ђорђевић) изабрао је 12 уметника који ће током 2015. године излагати своје радове у Галерији у Стамбол капији. То су: Чедомир Кесић, Дања Текић, Горица Милетић Омчикус, Ирена Ђукић, Иван Миленковић, Јелена Дамјановић, Јелена Шалинић Терзић, Марина Зечевић, Радослав Тадић, Сузана Вучковић, Зоран Жугић и Зорица Обрадовић, као и уметник који је добио термин по позиву – Жељко Ђуровић. Уметнички савет изабрао је и три аутора који ће излагати уколико неко од аутора у редовним терминима одустане (Новак Новаковић, Јована Живчић и Мишо Филиповац).

Нa кoнкурс се пријавило 112 уметника, углавном млaђe генерације, а знaтaн брoj пријава стигао је oд aутoрa из зeмаљa у oкружeњу, штo укaзуje дa je Гaлeриja прeпoзнaтa кao битан гaлeриjски прoстoр у рeгиoну и потврђује рeнoмe кojи je, oд oснивaњa дo дaнaс, стeклa у умeтничким кругoвимa.

Према утврђеном распореду, у 2015. години биће реализовано 13 изложби изабраних уметника. Свака изложба трајаће по 15 дана и биће пропраћена каталогом и плакатом.

Такође, током 2015. године биће одржане и четири изложбе студената Факултета ликовних и примењених уметности, које ће трајати по десет дана.