Logo

Изложба „Ex Ponto“ на Савком шеталишту

Blog

У оквиру програма обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата, данас је на Савском шеталишту на Калемегдану отворена изложба „Ex Ponto“, која прати ратну судбину младобосанаца и судбину Београђана 1914. године.

Путем занимљивих и мање познатих фотографија, аутори изложбе испитују везе између револуционарне организације „Млада Босна“ и Београда.

Наслов изложбе инспирисан је збирком песама која је настала управо током тамновања једног од чланова Младе Босне – нобеловца Иве Андрића. Прва ратна година, 1914. којом се и бави изложба, била је како за Младу Босну, тако и за Краљевину Србију, само почетак трагичних догађаја, који ће трајати пуне четири године.

Изложба је реализована у сарадњи ЈП „Београдска тврђава“, Музеја града Београда и Института за савремену историју, а захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Фотографије коришћене за реализацију изложбе припадају фонду Музеја града Београда, Библиотеци града Београда, Националној библиотеци Аустрије и Аустријском државном архиву.

Изложба „Ex Ponto“ део је манифестације „Пре сто година – један град Европе“ коју реализује ЈП „Београдска тврђава“, поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата. Програм се састоји из три сегмента: живот младобосанаца пре атентата; почетак њиховог деловања и живота у Београду; осуда и тамновање у Терезину у Чешкој.

Изложба „Ex Ponto“ може да се погледа до 30. марта 2015. године.