Logo

Филм „Сјене“ у Кули Небојша

Blog

У оквиру програма „Пре сто година – један град Европе“ који реализује ЈП „Београдска тврђава“, поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата, у четвртак, 11. децембра у 20.00 часова у Кули Небојша биће приказан филм „Сјене“ младог редитеља Милоша Љубомировића.

Пре приказивања филма, публици ће се обратити редитељ Милош Љубомировић и доктор историјских наука Данило Шаренац, који ће говорити о историјском контексту догађаја којим се филм бави.

Након успешне премијере која је одржана 25. новембра, „Сјене“ се враћају на место свог настанка – на Београдску тврђаву.

Филм „Сјене“ доноси причу о судбини младобосанаца након атентата, за време служења затворске казне у Чешкој. Тамновање и сцене мучења Гаврила Принципа и његових другова дочаране су кадровима насталим у казаматима Војног музеја на Београдској тврђави.

Филм је рађен по идеји Милоша Љубомировића, а на основу стенографских белешки доктора Мартина Папенхајма, које је водио током разговора са Гаврилом Принципом. Сценарио потписује Срђан Бановић, а сарадник на сценарију био је Мухарем Баздуљ. Глумачку екипу чине Небојша Глоговац, Никола Ракочевић, Александар Радојичић, Драган Петровић Пеле и Лука Мијатовић.

План аутора је да овај краткометражни филм буде увод у дугометражни филм и мини серију од пет епизода реализовану у међународној продукцији.

Напомена: Пројекција у Кули Небојша је бесплатна, али је због ограниченог броја места неопходна пријава (тел: 011 2620 685, ЈП „Београдска тврђава“).