Logo

Градоначелник Солуна у посети Кули Небојша

Blog

Београд, 30. октобар 2014. године – У оквиру званичне посете Београду, висока делегација града Солуна, која борави у Србији од 28. до 30. октобра, у циљу разматрања могућности унапређења културне и туристичке размене два града, посетила је данас Кулу Небојша на Доњем граду Београдске тврђаве.

У пратњи директора Јавног предузећа „Београдска тврђава“ Николе Ковачевића, градоначелник Солуна Јанис Бутарис и саветник за туризам Солуна Спирос Пенгас, упознали су се са сталном изложбеном поставком у Кули Небојша, чија је рестаурација завршена 2010. године, а од 2011-те Кула је отворена за посетиоце као модеран изложбени простор који на четири нивоа презентује српску историју, као и живот и дело грчког револуционара Риге од Фере, који је у Кули Небојша изгубио живот.

Пројекат „Ревитализација, конзервација и поновна употреба Куле Небојша у старом делу града Београда“ реализован је уз суфинансирање Републике Грчке и Републике Србије и спроведен под одговорношћу Европског центра за византијске и поствизантијске споменике из Солуна и града Београда.