Logo

Изложба о Арчибалду Рајсу на Калемегдану

Blog

Изложба поводом 100-годишњице доласка швајцарског криминолога Арчибалда Рајса у Београд на позив српске владе да истражи злочине аустроугарских војника над српском војском и цивилима, отворена је у суботу, 4. октобра 2014. године, на Калемегдану, испред павиљона Цвијета Зузорић.

Изложбу је отворио помоћник градског секретара за културу Александар Лукић. На свечаном отварању говорио је и др Милоје Пршић, коаутор књиге „Извештаји о великом злочину – Документи о аустроугарским злочинима уочи и после Церске битке“, која је објављена поводом изложбе.

Посетиоци ће до 20. октобра на изложби моћи да виде аутентичне фотографије, чланке, факсимиле и архивску грађу о аустроугарским злочинима у Мачви и Подрињу над српском војском и цивилима 1914. године, уочи и после Церске битке у којој је поражена.
Поставка изложбе не подсећа само на угледног Швајцарца, злочине и историјски контекст датог времена, већ и на „учинак такве личности у европској јавности у корист српског народа“.

Изложба, према речима једног од њених аутора Ненада Антонијевића, треба да да допринос полемици о узроцима Великог рата, негирајући тврдње да је Краљевина Србија кривац за избијање сукоба, документујући то познатим аутентичним и веродостојним фотографијама и архивском грађом о аустроугарским злочинима учињеним првенствено над цивилним становништвом Србије.
Аутори изложбе су Слађана Бојковић, др Вељко Ђурић Мишина и Ненад Антонијевић.

Изложба се може погледати до 20. октобра 2014. године.

Изложбу организује Музеј жртава геноцида, у сарадњи са Јавним предузећем „Београдска тврђава“.