Logo

Дани европске баштине на Београдској тврђави

Blog

У оквиру манифестације “Дани европске баштине“, Јавно предузеће „Београдска тврђава“ реализовало је неколико програма, у периоду од 20. до 30. септембра 2014. године.

Током два викенда (20. и 21. септембра, као и 27. и 28. септембра) у Стамбол капији на Београдској тврђави била је отворена Галерија старих заната, у којој су посетиоци, осим старозанатских предмета и алата, могли да погледају и изложбу средњовековних костима, коришћених у филму „IronClad 2“, који је сниман и на Београдској тврђави.

У суботу, 20. септембра реализована је презентација калиграфског писања, у сарадњи са Центром за ликовно образовање Шуматовачка, а наредне суботе (27. септембра), посетиоци су могли да се упознају са техником плетења опанака.

За најмлађе посетиоце, Јавно предузеће „Београдска тврђава“и Центар за позоришна истраживања АПС АРТ, организовали су радионице засноване на принципима „примењеног театра“, кроз које деца увежбавају одговоре на реалне животне ситуације и, кроз групни рад, проналазе најбоља решења. Током „Дана европске баштине“ одржане су две такве радионице у Музичком павињону на Калемегдану. Најмлађи су уживали и у „Мобилном планетаријуму“, програму који је ЈП „Београдска тврђава“ реализовало у сарадњи са Астрономским друштвом „Руђер Бошковић“.

Улаз у објекте на Београдској тврђави (Римски бунар, Кула Небојша, Велики баутни магацин и Сахат кула) био је бесплатан у среду, 24. септембра 2014. године.