Logo

ДУНАВФЕСТ 2014 – Велибор Чолић, „Сарајевски омнибус“ (CLIO, 2014)

Blog

Београд, 9. септембар 2014. године – У оквиру овогодишњег ДУНАВФЕСТ-а, који се четврту годину за редом одржава на Београдској тврђави, 9. септембра у Кули Небојша одржана је промоција књиге „Сарајевски омнибус“ аутора Велибора Чолића.

На промоцији су говорили новинар и књижевник Мухарем Баздуљ, књижевник Вуле Журић и директор Издавачке куће Clio Зоран Хамовић, која је објавила роман „Сарајевски омнибус“. Одломке из романа читала је глумица Милица Зарић.

Роман „Сарајевски омнибус“ измишљена је прича, испреплетана многобројним историјским личностима важним за балкански простор. Описујући последње тренутке Франца Фердинанда и његове супруге Согије, чиме Сарајевски атентат постаје његов централни догађај, роман отвара необичну причу о аустроугарском војнику, ауторовом деди и „бошњачком барону Михнаузену“, као и завршетку пропадања трију царства – отоманског, аустроугарског и руског. Упознајемо стварне и измишљене биографије неимара, дародаваца, архитеката и ратника, чиме се, кроз митове и легенде, ближе осликава сва слојевитост несагледивих историјских догађаја на тлу Босне и Херцеговине почетком и током 20. века.

Велибор Чолић

Рођен је 1964. у Оџаку (БиХ), а 1992. сели се у Француску, где и данас живи. Изучавао је југословенску књижевност у Сарајеву и Загребу. Писао је чланке за часописе који су били намењени интелектуалцима почетницима. Након пресељења у Француску, радио је као библиотекар у Стразбуру, а убрзо је почео да пише и објављује своје књиге на француском језику. Од 2004. године пише прилоге о рок и џез музици.