Logo

ОДРЖАНА ФЕСА 2014.

Blog

Трећу годину за редом, у организацији Јавног предузећа „Београдска тврђава“, у Великом барутном магацину на Доњем граду, 30. и 31. августа 2014. године одржан је Фестивал европске студентске анимације.

На овогодишњем Фестивалу приказано је 38 филмова из 16 европских земаља, у такмичарском делу, одабраних мeђу више од 70, колико их је пристигло на конкурс.

У организацији Јавног предузећа „Београдска тврђава“ и под уметничким вођством професора анимације на Факултету примењених уметности у Београду Растка Ћирића, трећи Фестивал европске студенстске анимације, одржан је као претпрограм „Дунавфеста“, који је посвећен атогодишњици од почетка Првог светског рата. Тако је и тема овогодишње ФЕСЕ била „РАТ И МИР“, у најширем слислу речи.

Награду за најбољи студентски филм добио је мађарски филм „Симфонија бр. 42“, а награда за анимацијску технику припала је филму „Млин за муве“ из Естоније. Додељене су и специјалне дипломе у неколико категорија.

Током трајања ФЕСЕ, посетиоци су били у прилици да погледају и изложбу Растка Ћирића „Але и бауци“ и да се упознају са необичним бићима из српске митологије.
ФЕСА је 2012. године основало Јавно предузеће „Београдска тврђава“, а главни циљ је повезивање европских школа анимације, кроз промовисање и неговање уметности анимације, атварањем услова који ће омогућити младим генерацијама да изнађу нове концепте и технике.

Фестивал се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.