Logo

Изложба „Aрхитектура Модерне на јавним објектима у Београду (1918-1944)“

Blog

Београд, 18. август 2014. године – Изложба архитекте Вање Панића „Архитектура Модерне на јавним објектима у Београду, период 1918–1941“ биће отворена у уторак, 19. августа 2014. године у 19.00 часова на Савском шеталишту на Калемегдану. Изложбу реализују Јавно предузеће „Београдска тврђава“ и Историјски архив Београда.

На 48 изложбених паноа, биће представљена архитектура јавних објеката изведена по начелима Модерне, као значајне архитектонске и шире културне појаве, како Београда, тако и ширег југословенског простора, у периоду од 1918. до 1941. године. Посетиоци ће бити у прилици да виде у којој мери је Модерна била заступљена у архитектури Београда тог доба, који су то модели европског искуства пројектовања примењивани и у ком су облику заживели у архитектонској пракси.

Одабрани архитектонски објекти предстваљени су сваки понаособ на посебном изложеном паноу, са основним подацима вазаним за објекат и пратећом оригиналном техничком и фото-документацијом, која се највећим делом чува у Историјском архиву Београда. Узимајући у обзир несумњив допринос историји развоја српске модерне архитектуре и урбанизма који ова тема носи са собом, као и чињеницу да је студија настала у великој мери коришћењем оригиналне архивске грађе Историјског архива Београда, а обрађује градитељски фонд Београда, права је прилика да се једна оваква тема, након гостовања у Галерији Архива (мај – јун 2014.), јавности представи и на Савском шеталишту у сарадњи са ЈП “Београдска тврђава”.

Изложба ће бити отворена до 2. септембра 2014. године.