Logo

Тврђаве и остаци утврђених градова Србије

Blog

19. август – 08. октобар 2009. године

Савско шеталиште, Парк Калемегдан

Јавно предузеће «Београдска тврђава», у среду, 19. августа 2009. године у 19.00 часова на Савском шеталишту – парк Калемегдан, отворило је изложбу „Тврђаве и остаци утврђених градова у Србији“. Изложбу је отворио Министар културе Републике Србије, господин Небојша Брадић.

На Савском шеталишту на Калемегдану, до 8. октобра 2009. године, изложене су фотографије 27 Тврђава и остатака утврђених градова у Србији. Овом приликом промовисана је публикација о тврђавама Србије, панорамски прикази, видео спот Београдске тврђаве и најављен сајт Секције тврђава и остатака утврђених градова у Србији – www.sekcijatvrdjava.org.

Изложба је део великог пројекта који је покренуло Јавно предузеће «Београдска тврђава» да се Тврђаве и остаци утврђених градова, отргну од заборава и презентују јавности као део културног и историјског наслеђа, али и као могућ туристички потенцијал земље.

Тврђаве, које најчешће доминирају крајоликом изнад кога се уздижу, одавно су изгубиле своју војну, а не ретко и било какву употребу функцију. Запуштене, најчешће засуте шутом и обрасле вегетацијом и даље се опиру времену и људима и сведоче о минулим епохама, распаљујући машту многих генерација.

„Стара утврђења давно су изгубила своје некадашње функције. Војне посаде напустиле су њихове бедеме препуштајући их зубу времена и нехату људи. У нашем добу ова драгоцена сведочанства прошлости постала су део културног наслеђа. Пробуђен је интерес истраживача и конзерватора да се те древне рушевине сачувају од даљег пропадања и тако, уз обнове и уређење, прилагоде потребама савременог човека“ – из предговора др Марка Поповића.

/ Продукција: ЈП „Београдска тврђава“, Краља Петра 71/III, Београд – Директор: мр Ивана Лучић-Тодосић / Реализација програма: Оливера Вучковић, Предраг Ђидић / Предговор, рецензија и текст о Београдској тврђави: др Марко Поповић / Аутор текста: Предраг Ђидић / Превод: Милан Шећеровић / Дизајн: Добрила Стеванић / Фотографије: Aero Camera – www.camera.aero / Фотографије: Бач, Београдска тврђава, Петроварадинска тврђава, Кладово – Драгољуб Замуровић (Уметнички ауторски атеље АРТ ЗАМУР – УЛУПУДС) / Штампа: НС Плакат, Нови Сад/

Изложба „Тврђаве и остаци утврђених градова у Србији“ део је Плана и програма ЈП „Београдска тврђава“ за 2009. годину. Изложба је реализована средствима Секретаријата за културу Скупштине града Београда.