Logo

Конзервација Тополивнице

Blog

Јавно предузеће „Београдска тврђава“ завршило је конзерваторске радове остатака Арсенала – Тополивнице, унутрашње и спољашње куртине на Доњем граду Београдске тврђаве, за чије је извођење средства у износу од 3,6 милиона динара обезбедио Град Београд.

У оквиру радова на простору испред Куле Небојша откривени су релативно добро очувани остаци великог аустријског арсенала, грађеног око 1725. године, у којем се у време Првог српског устанка налазила Карађорђева тополивница. Арсенал је, из непознатих разлога, срушен крајем 19. века и грађа са њега је разнета. Према расположивим информацијама сматрало се да су тада повађени и делови темељних зидова ове грађевине. Објекат Тополивнице у Доњем граду је величине 92 x 92 метра и залази под Доњоградски булевар, а на платоу испред Куле Небојша откривен је његов угао. Будући да се наишло на добро очуване трагове, извођена су допунска аршеолошка истраживања.

На основу налаза и предлога мера техничке заштите Републичког завода за заштиту споменика културе, изведена је конзервација и рестаурација остатака Арсенала – Тополивнице, а са циљем заштите и презентације откривеног дела грађевине.