Logo

Кула Небојша – 2010.

Blog

Пројекат ревитализације, конзервације и поновне употребе Куле Небојша најобимнији је и најзахтевнији пројекат из области очувања и заштите културног наслеђа у Србији. Кула Небојша – споменик од изузетне културне и историјске важности, одавно је изгубила своје функције из претходних векова и употребну вредност. Била празна и затворена за јавност и представљала је само сведочансто о времену које је далеко иза нас.

Захваљујући донацији Републике Грчке обновљени су Кула, Приобални бедем и Водена капија. За саме радове на Кули Небојша Грчка донација износи 1.340.800 евра, док је из буџета Града издвојено око 50 милиона динара, а ЈП „Београдска тврђава“ уложило је око 25 милиона динара.

Радови на ревитализацији објекта почели су у јуну 2009. године, а завршени су у мају 2010. Урађени су конзерваторски и рестаураторски радови на Кули, Приобалном бедему и Воденој капији. Пројектну документацију у потпуности су урадили Републички завод за заштиту споменика културе и Архитектонски факултет у Београду, уз консултантске услуге Археолошког института САНУ. Извођач радова је „Кото“ из Београда.